ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİNİ VARKEN MİLAS’IN EKONOMİSİ KÖMÜRE BAĞIMLI DEĞİL

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine bir yılda verilen teşviklerin sadece bir kısmıyla 800 kişi çok daha sağlıklı iş imkanlarına kavuşabilir. 

YK Enerji ve kömürü kârlı buldukları için sektörü terk etmek istemeyenler, kömürün çok sayıda insana istihdam sağladığını, kömür madeni ve termik santraller olmazsa bu emekçilerin işsiz kalacağını söyleyerek kamuoyunu yanıltmaya, baskı altına almaya çalışıyorlar. 

Oysa bu bereketli topraklarda kömür sektöründe emeğiyle hayatını kazanan hiçbir kardeşimiz, komşumuz, arkadaşımız işsiz kalmaz. Sadece zeytincilik sektörüne yapılabilecek küçük bir yatırımla bile yüzlerce emekçi yaşamını kazanabileceği, insan onuruna yakışır, çok daha sağlıklı koşullarda çalışma şansı veren işlere sahip olabilir. Yeter ki devlet teşvikleri doğayı kirleten, tarım alanlarını ve zeytinliklerimizi yok eden, bizi hasta eden, genç yaşta ölüme mahkum eden kömüre değil, doğa ile uyumlu sektörlere aktarılsın.

Bu imkanlara bakan Muüla Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ummuhan Gökovalı ve Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Terzioğlu’nun hazırladığı “Yerel Ekonomi İçin Dönüşüm Fırsatı: Milas’ta Zeytincilik” raporu Avrupa İklim Eylem Ağı, İklim İçin 350 Derneği ve Milas Kent Konseyi tarafından Nisan 2022’de yayınlandı. 

Rapora göre;

  • Eğer Milas’ta zeytine dayalı (zeytin, zeytinyağı, sabun) 70 yeni küçük ölçekli tesis inşa edilirse bunların toplam yatırım maliyetinin 240 milyon TL civarında olacağı ve 685 yeni iş yaratacağı hesaplanmaktadır.
  • Milas’ta işletmede olan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerine 2021 yılında sadece kapasite mekanizması kapsamında kamu kaynaklarından verilen destek miktarı 260 milyon TL’dir. 
  • Milas’taki termik santrallere sağlanan bu desteğin yalnızca bir 240 milyon TL’lik kısmının Milas’ta zeytin sektörüne aktarılması ile bir yıl içinde bahsedilen küçük ölçekli yatırımların hepsi gerçekleştirilebilir. Zeytin ve zeytinyağı sektöründeki bu yeni yatırımın, Milas’ın kömür madenciliği sektöründeki istihdamın (800 kişi civarında) büyük kısmı kadar yeni iş yaratması da mümkün gözükmektedir.
  • İlçenin diğer ekonomik olanaklarını da bütüncül olarak değerlendiren, yörenin iklim nötr bir gelecek için dönüşümünü hedefleyen, kapsayıcı ve katılımcı bir planlama sürecinin yürütülmesiyle Milas’ta doğrudan kömür sektöründeki tüm istihdamın (1800-2000 civarında) başka sektörlere kaydırılmasının mümkün olduğu görülmektedir.

Raporun tamamını buradan indirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir